Expeditie Oeganda

Lotte over haar verwachtingen van Expeditie Oeganda

Lotte: ‘Ik wil echt iets voor de mensen kunnen betekenen’

Ik ben Lotte Molenkamp, ik ben 15 jaar oud en zit op CSG Het Noordik in Almelo, VWO 4.

Toen ik de mogelijkheid kreeg om te solliciteren voor Expeditie onderwijs heb ik dit gedaan om zo echt iets voor de mensen te kunnen betekenen. Je doet het met en voor de mensen.  Het lijkt mij een geweldige ervaring en het geeft een goed gevoel om het zelf te doen in plaats van geld te geven aan een goed doel. Ook verwacht ik hier zelf veel van te kunnen leren, zoals makkelijker presenteren en meer ervaring met de Engelse taal.

Acties

De aankomende acties zijn:

 • Het zoeken naar sponsoren.
 • De autowasdag op 21 mei op het schoolplein van CSG Het Noordik - Noordikslaan in Almelo

Irene over haar verwachtingen van Expeditie Oeganda

Ik ben Irene Huijbregts, 16 jaar oud en ik zit op CSG het Noordik in havo 4.
Begin dit jaar was er een mogelijkheid om te solliciteren voor het expeditie onderwijs. Wat deze expeditie inhoudt? Met een team van 12 leerlingen en 3 coaches houd je je het hele jaar door bezig met het organiseren van verschillende activiteiten om geld op te halen voor een reis naar een onbekend land en waar je de handen uit de mouwen gaat steken.
Toen ik dat hoorde heb ik meteen gesolliciteerd omdat het een kans is om je wereldbeeld te vergroten, veel te leren en natuurlijk voor de ervaring van de reis zelf. Je moest eerst een sollicitatiebrief schrijven en daarna op sollicitatiegesprek komen. Toen dat uiteindelijk voorbij was mochten wij als team een bestemming uitkiezen. Wij hebben gekozen voor Oeganda.


27 juni gaan we op reis en gaan we naar een boarding school waar we ons steentje bij zullen dragen. We gaan een speeltuin bouwen, Engelse lessen geven en leuke activiteiten voor alle kinderen organiseren. Wat ik verwacht te leren van deze reis is vooral dat wij het heel goed hebben hier in Nederland. En wat ik erg leuk vind, is de mensen daar daadwerkelijk ook echt zelf te helpen. Je kunt wel zeggen dat het iets is wat niet iedereen op zo’n leeftijd al kan doen. Ik denk als je daar staat, dat je het dan helemaal beseft. Ik denk dat het een hele mooie ervaring gaat worden. In Oeganda worden wij begeleid door een coördinator van Doingoood.
Om deze reis ook werkelijkheid te maken moeten wij, zoals verteld, acties houden om geld in te zamelen. Hier een aantal voorbeelden van acties:

 • De Reünie 

Wij hebben een Reünie georganiseerd voor alle oude expeditieleden die vorige jaren hetzelfde hebben gedaan als dat wij nu doen. 

 • De boedelactie

Op koningsdag gaan wij ook allemaal spullen verkopen die wij nu aan het inzamelen zijn.

 • Examentrainingen

Alle examenleerlingen op onze school hebben twee weken lang examentrainingen. Wij moeten er als expeditie team voor zorgen dat zij o.a. hun lunch krijgen.

 • Laatste lesdag

De examenleerlingen hadden een laatste lesdag en dat is op onze school eigenlijk een beetje een feestdag. Wij verkochten die dag broodjes knakworst en ijsjes.

Ruben over zijn verwachtingen van Expeditie Oeganda

Ik ben Ruben Stek, 15 jaar, en zit in 4 havo op het CSG Het Noordik in Almelo. Ik ga binnenkort naar Oeganda waar we onder andere zullen helpen in een boardingschool, een projectpartner van Doingoood.  

Waarom ik mee doe? Ik wil het verschil ervaren tussen ons leven hier en in Afrika: hoe blij we moeten zijn met het leven dat wij in de Westerse wereld hebben en ik wil de mensen in ontwikkelingslanden helpen.

Daarnaast wil ik mezelf op verschillende gebieden verder ontwikkelen: leren organiseren en plannen, meer zelfvertrouwen krijgen tijdens een presentatie en mijn Engelse taal verbeteren.

Ik kijk uit naar deze bijzondere expeditie en ik hoop veel van de reis te leren.

Esmee over haar verwachtingen van Expeditie Oeganda

Ik ben Esmee, 16 jaar, en zit op CSG het Noordik in Almelo in 4 VWO.

Begin dit jaar heb ik een sollicitatiebrief geschreven voor het expeditie onderwijs, omdat het mij een erg leerzame en mooie ervaring lijkt.

Met een team van 12 leerlingen en 3 coaches gaan we een  groot bedrag bij elkaar verzamelen. Dit doen we door allemaal verschillende acties te bedenken en hier zoveel mogelijk geld mee op te halen.  Door het bedenken en uitvoeren van deze acties, leren we veel: plannen, organiseren en ook de actie goed uitvoeren.

Straks op reis verwacht ik een hele mooie ervaring op te doen en ook een keer een hele andere cultuur te zien. Door het verschil tussen arm en rijk mee te maken besef je, denk ik, ook meer dat wij het hier in Nederland eigenlijk heel erg goed hebben. Wij gaan in Oeganda naar een boardingschool met 600 kinderen. Hier gaan wij een nieuw speeltoestel bouwen, Engelse les geven en activiteiten organiseren. We worden begeleid door een coördinator van Doingoood.

We hebben voor ons project al heel wat acties uitgevoerd. De grotere acties en waar wij dus ook het meeste geld mee opgehaald hebben zijn:

 • Arretjescake actie
  In drie dagen hebben wij met 24 leerlingen 1300 cakes gemaakt en ook allemaal verkocht.
 • Noordik Serious Request
  24 uur niet eten en zoveel mogelijk geld ophalen. 1/3 van het opgehaalde bedrag ging naar ons team, 1/3 naar het andere expeditie team en 1/3 naar Serious Request in het glazen huis.
 • Lunch verzorgen voor de leraren
  Voor de 150 leraren van onze school bereiden wij de lunch op een studiedag.
 • Kniepertjesactie
  We hebben 2 dagen lang in totaal ongeveer 4500 kniepertjes gemaakt en verkocht.

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Doingoood